SPREEKBEURTEN OF PRESENTATIES GEVEN
Spreekbeurten of presentaties geven
Een spreekbeurt of presentatie geven voor iemand die stottert kan een behoorlijke opgave zijn. De volgende tips kunnen helpen om de spanning er omheen wat weg te nemen:
Stotteren en spreekbeurt
Er komt altijd een moment dat op school wordt verwacht dat een kind een spreekbeurt houdt. Soms mag het onderwerp zelf gekozen worden, soms wordt het door de leerkracht bepaald.
Het is, hoe raar het ook mag klinken, een goed idee, om een spreekbeurt juist over stotteren te houden.
Fijn voor het kind als spreker en fijn voor de luisteraars, die in het algemeen niet zoveel van stotteren weten. Door de informatie kunnen leraren en klasgenoten beter weten hoe ze met het stotteren van het kind en met stotteren in het algemeen kunnen omgaan. Het stotteren wordt bespreekbaar voor alle partijen.
Tips en weetjes die betrekking hebben op spreekbeurten over stotteren zijn na te lezen op de site: www.stotteren.nl onder het kopje onderwijs, met informatie voor kinderen op de basisschool en het middelbaar onderwijs.
Beeldverhaal over jouw stotteren
Maak en bekijk een beeldverhaal over jouw stotteren. Je kunt deze op je laptop, pc of tablet gebruiken.
Zet het geluid aan en klik telkens op > om verder te gaan.
Je kunt (samen met je ouders of je logopedist/stottertherapeut) uitzoeken waardoor stotteren bij jou uitgelokt wordt en hoe je ermee om gaat.
Versleep de blokjes en wolkjes, precies zoals het stotteren voor jou is.
Tip: Ga je een spreekbeurt houden over stotteren? Gebruik het beeldverhaal dan om jouw stotteren aan de andere kinderen uit te leggen.
Kijk tip: Miss Montreal bij spreekbeurt van Koen (bron: NOS Jeugdjournaal)
Sommige kinderen nemen hun huisdier of een speciaal voorwerp mee tijdens hun spreekbeurt. Koen van 11 jaar pakt het anders aan. Voor zijn spreekbeurt over stotteren vroeg hij een van Nederlands bekendste stotteraars: Miss Montreal. Klik hier voor het fragment uit het Jeugdjournaal. Op onze site, bij ‘informatieve en leuke links’ kun je veel meer vinden zoals een animatiefilmpje over stotteren en een link naar een klokhuis uitzending over stotteren.
Doe tips:
Planning
- Begin op tijd met de voorbereiding, waaronder informatie of afbeeldingen verzamelen, zodat er geen extra spanning komt door de druk van op tijd klaar moeten zijn
- Maak vooraf een schema. Zie de verschillende onderdelen waar je over wil vertellen als hoofdstukken in een boek. Wanneer je je hoofdstukken weet ga je, voor ieder hoofdstuk, je informatie verzamelen. Zo krijg je een overzichtelijke en duidelijke presentatie. Eindig bijvoorbeeld met tips voor je leraren en klasgenoten.
- Vraag vooraf feedback. Je zet je presentatie op een usb-stick en laat deze bekijken door de leerkracht, een klasgenoot, een collega of de stottertherapeut.
Oefenen
- Oefen hardop, rechtop staand op twee voeten, met de ogen naar de zogenaamde luisteraars, niet naar de presentatie op papier of naar de dia van de PowerPoint. Is het in de ogen kijken te lastig dan kan naar de wenkbrauwen kijken een goede tussenweg zijn.
- Maak een geheugensteuntje met alleen steekwoorden. Leer de tekst niet letterlijk uit je hoofd, vertel over je steekwoorden.
- Praat luid genoeg en langzaam, eventueel met de al geleerde spreektechniek. Denk aan pauzes.
- Kijk bij het oefenen ook eens in de spiegel om te zien hoe de lichaamshouding is.
- Oefen de spreekbeurt of presentatie met publiek (familie, vrienden, stottertherapeut).
Tijdens de spreekbeurt of presentatie
- Geef aan dat het mogelijk is dat je tijdens de spreekbeurt of presentatie stottert (dat ontspant overigens al!).
- En stotter je dan? Zeg er even iets over, bijvoorbeeld ‘zo, dat was even een lastig woord …’. Zo is het voor niemand een spannend moment maar gewoon iets dat kan gebeuren.
- Moeite met vragen achteraf? Noteer de vragen en kom er later op terug.
Belangrijk
- Bedenk dat een spreekbeurt gaat om de inhoud en niet om de vloeiendheid waarmee een tekst uitgesproken wordt. Het publiek weet ervan en kijkt er dus niet van op. Sta je zelf toe te mogen stotteren.
- Oók niet-stotterende mensen zijn zenuwachtig voor en tijdens een spreekbeurt of presentatie!
Binnenkort een spreekbeurt of presentatie? Praat erover met de stottertherapeut!
Wanneer je je spreekbeurt over stotteren wil houden dan kun je ook met je stottertherapeut bespreken hoe en waar informatie te vinden is passend bij jouw leeftij